Didžiausi saulės parkai užsienyje ir Lietuvoje

parašė , 2021-01-28 22:36

Visos pažangios pasaulio šalys įvertino atsinaujinančių energijos išteklių privalumus – pigesnę ir švarią energiją. Europos Sąjungoje ruošiamasi visiškai pereiti prie energijos iš atsinaujinančių šaltinių iki 2050 metų. Vienas iš mažiau išnaudotų šaltinių – tai saulė. Visame pasaulyje dabar statomi didžiuliai saulės parkai, Lietuvoje taip pat. Šiuo metu šalyje yra 5 parkai, kuriuose galima nusipirkti ar išsinuomoti norimo dydžio saulės elektrinę.

Didžiausi saulės parkai pasaulyje

2023 metais Australijoje planuojama statyti didžiausią pasaulyje saulės parką, kuris savo teritorija prilygtų 20 000 futbolo aikštelių dydžiui. 10 GW parkas bus statomas Šiaurinėje teritorijoje netoli Darvino. Dalį energijos planuojama naudoti Darvine, o kitą dalį – Singapūre. Po vandeniu nutiestais kabeliais švari energija keliaus iš Australijos į Singapūrą. Manoma, kad šis saulės parkas aprūpins energija 1 mln. gyventojų. Sklandžiam elektros perdavimui bus statoma ir didžiausia pasaulyje baterija, kurioje bus saugoma saulės elektrinių pagaminta elektra.

Didžiausi pasaulyje saulės parkai jau pastatyti Dubajuje bei Egipte.

„Noor Abu Dhaby“ yra didžiausias vienos korporacijos valdomas saulės parkas pasaulyje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE). Parkas užima 8 m2 plotą, o jo įgyvendinimas kainavo 870 mln. dolerių. Jame esančių saulės elektrinių bendra galia siekia 1,18 GW, planuojama, kad pagamintos elektros užteks 900 000 gyventojų.

Ateityje Saudo Arabijoje planuojama įrengti dar didesnį, 2,6 GW saulės parką Mekoje. Akivaizdu, kad JAE rimtai ruošiasi pereiti nuo tradicinio iškastinio kuro prie atsinaujinančių energijos išteklių.

2018 metais buvo pradėtas statyti 1,6 GW saulės parkas Egipte „Benban Solar Park“. Parko įrengimas atsiejo 4 milijardus dolerių. Pagal oficialius duomenis Egiptas planuoja iki 2022 metų pasigaminti 20 % sau reikalingos energijos iš atsinaujinančių šaltinių.

Didžiausi saulės parkai Lietuvoje

Šalyje didžiausi saulės parkai randasi Šiaulių ir Elektrėnų rajonuose. Antras pagal dydį saulės parkas yra Šiaulių rajone, Kuršėnuose, jame esančių elektrinių bendra galia siekia 2,5 MW. Šiame parke elektrinę gali nusipirkti kiekvienas šalies gyventojas.

Didžiausias saulės parkas šalyje yra Obeniuose, Elektrėnų rajone, jame esančių elektrinių galia – 4 MW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *